In mijn praktijk spreek ik met Anouk. Zij is bij mij terecht gekomen omdat ze, zoals ze zelf aangeeft, niet weet wat ze wil met haar leven. Op zich is ze tevreden, maar ze zit al langere tijd in dezelfde functie waar ze eigenlijk op uitgekeken is en nu de kinderen steeds zelfstandiger worden, heeft ze meer ruimte dan voorheen om tijd aan zichzelf te besteden. Toch wordt ze nog steeds teveel opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen om eens echt stil te staan bij wat voor haar belangrijk is. Een herkenbaar verhaal voor velen.

Enige tijd geleden volgde ik een workshop Positieve Psychologie aan de Alba Academie. Met een van de oefeningen die ik daar meekreeg, gaat Anouk aan de slag: ze gaat haar verlangen verwoorden en focus aanbrengen in de te nemen stappen. Ik vraag haar een brief uit de toekomst te schrijven.

Brief uit de toekomst!

In een brief uit de toekomst kijk je vooruit. Wanneer jij aan jezelf een brief uit de toekomst schrijft, stimuleert dat om je dromen, verlangens en wensen expliciet te maken. Door ze op te schrijven worden ze levendiger en worden ze eerder werkelijkheid. Als je helder voor ogen hebt waar je op de langere termijn heen wilt, is het makkelijker om je te blijven focussen en kun je gemakkelijker de juiste keuzes maken.

Hoe pak je het aan?

  • Zoek een rustig plekje waar je niet wordt gestoord. Kijk met een positieve blik naar je toekomst. Laat je vooroordelen, remmende gedachten en twijfels los en ga ervan uit dat het goed komt. Je gelooft oprecht dat je droom al werkelijkheid is geworden.
  • Voel je vrij om de brief op je eigen wijze te schrijven. Gebruik je verbeeldingskracht: de brief beschrijft iets wat niet is gebeurd en je mag je fantasie gebruiken. Beschrijf in je brief hoe je leven een positieve wending heeft genomen en wensen en dromen zijn uitgekomen.
  • Stel je voor waar en wanneer je je bevindt als je in de toekomst bent aangekomen. Het tijdstip in de toekomst bepaal je zelf. Dat kan een uur, dag, week, maanden of jaren later zijn. 
  • Stel je de ruimte, plaats of plek voor waar je je bevindt.
  • Stel je tot slot voor dat een aantal positieve wensen, veranderingen en dromen in je leven is uitgekomen. Vertel je verhaal van een concrete dag, een specifiek moment of een concrete gebeurtenis waarin duidelijk wordt hoe je een bepaald probleem hebt opgelost of een goede manier hebt gevonden om ermee om te gaan. Vertel wat achteraf het meest heeft geholpen en hoe je (dan) op je leven van nu terugkijkt.

Wat maakt deze theorie nou zo mooi, wat heb je eraan?

De Positieve Psychologie houdt zich bezig met levenskunst. Hoe kan ik van het leven genieten en levensvreugde ervaren? Hoe kan ik mezelf ontplooien en het beste uit mezelf halen? Hoe kan ik mijn leven betekenis geven en verbondenheid voelen?

De Positieve Psychologie richt zich op het versterken van de mogelijkheden van de mens om een plezierig, zinvol en betrokken leven te leiden. Erkenning van én omgaan met negatieve emoties en moeilijke leefomstandigheden zijn hiervan een wezenlijk onderdeel. 

De theorie en de praktijk

De werkelijkheid laat zich natuurlijk niet vastleggen op een paar A-4tjes, was het maar zo simpel. Toch is dit een goed hulpmiddel om je dromen en verlangens inzichtelijk te krijgen. Het daadwerkelijk aan de slag gaan met deze inzichten is nog een stap verder en dat is best spannend en vooral heel leerzaam! Wil jij ook aan de slag met je dromen en verlangens? Schreef je je brief uit de toekomst en heb je een steuntje in de rug nodig bij het realiseren van die toekomst voor jezelf? Of vind je het misschien nog wel een stap om zo’n brief te schrijven? Neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg!

En Anouk?

Die schreef een hele uitgebreide brief aan zichzelf waar ze heel blij van werd. We gingen daarna aan de slag met belemmerende overtuigingen en zochten naar manieren om met haar toekomst aan de slag te gaan. De eerste stappen naar die toekomst heeft ze inmiddels gezet. Samen met haar werkgever is ze aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een intern trainingsbureau op te zetten voor de medewerkers van het bedrijf en ze is inmiddels gestart met een opleiding tot studieadviseur. Precies waar ze van droomde!

Gepubliceerd op: donderdag januari 27, 2022