Valerie is bij onze eerste ontmoeting alles wat je van een succesvolle vrouw zou verwachten. In haar carrière maakt ze grote stappen en zijn de vooruitzichten veelbelovend, ze werkt hard en maakt lange dagen. Daarnaast heeft ze een druk sociaal leven, een betrokken partner en zorgt ze goed voor zichzelf. Kortom: in eerste instantie niet direct iemand die je zou verwachten met een vraag bij een coach.

Maar ook hier is niet alles wat het lijkt. Valerie kan namelijk prima en welbespraakt beredeneren waarom het goed met haar zou moeten gaan en dat doet ze dan ook. Al snel echter blijkt onder die succesvolle buitenkant een andere binnenkant te schuilen. Er laat zich een vrouw zien die zich op dit moment helemaal niet zo happy voelt, een vrouw die twijfelt aan de keuzes die ze gemaakt heeft en die zich oprecht afvraagt wat ze nou eigenlijk écht wil. Dat is in de kern dan ook eigenlijk haar vraag: wat wil IK nou écht… Een vraag die voor velen herkenbaar is.

Wat wil IK nou écht?

Die vraag stellen we ons allemaal weleens. Soms zal het antwoord zijn dat je al doet wat je wilt, of dat je best weet wat je wilt, maar dat nu nog niet het moment is om dat te verwezenlijken, of dat je het wel weet maar nog geen stappen durft of kunt zetten.  En soms zal het antwoord zijn dat je het echt niet denkt te weten. Je doet wat je doet en dat doe je goed (genoeg) en daar ontwikkel je je in. Maar stilstaan bij wat je echt wilt? Dat doe je eigenlijk niet. Tot het begint te zeuren, in je hoofd en in je lijf en je toch niet kunt benoemen wat er zou moeten veranderen. Net zoals bij Valerie. Wat doe je dan?

Dromen!

Stel jezelf eens de volgende vraag:

Stel dat er vannacht een wonder gebeurt terwijl ik slaap. Als bij toverslag is mijn vraag opgelost, maar daar weet ik niets van want ik slaap. Als ik morgenochtend wakker word, waaraan zou ik dan merken dat het wonder is gebeurd? Wat is er dan anders?

En beantwoord deze vraag eens oprecht, vanuit jezelf. Hou je antwoord klein (zodat het haalbaar is), maak het antwoord concreet en formuleer het positief. En droom verder over hoe dat eruit zou zien, hoe je je zou voelen, wat je zou doen. Door hiermee aan de slag te gaan formuleer je als het ware langzaam maar zeker je eigen doel. En vanuit dat doel kun je gaan onderzoeken hoe je verder kunt en wilt, wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, wat je belemmert en stimuleert. Maar het begint met de wondervraag, de vraag waarmee je een start maakt bij het inzichtelijk maken van je verlangen en je toewerkt naar een doel.

Vind je dit lastig, of zou je graag aan de slag gaan met de vervolgstappen en onderzoeken waar je belemmeringen zitten en hoe je die aan kunt pakken? Neem dan contact met me op, ik loop graag een stukje met je mee tijdens dit onderzoek en begeleid en faciliteer je op je zoektocht. Zodat je daarna weer verder kunt met dat wat jij echt wilt.

En Valerie?

Die maakte een prachtige collage waarin ze haar wonder visualiseerde en waar ze zelf in eerste instantie verwonderd naar keek. Bij het verder onderzoeken kwam ze tot mooie inzichten en conclusies. Ze gooide haar leven niet drastisch om, maar ze maakte wel een paar keuzes die goed bij haar passen en dat heeft in de praktijk prima uitgepakt. Ze doet nu wat ze echt wil en heeft haar balans hervonden.

Gepubliceerd op: donderdag januari 27, 2022