Een nare energievreter kan je leven flink beheersen. De Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed (van Stephen R. Covey) is een mooi hulpmiddel om dat aan te pakken. In mijn praktijk kom ik energie-vreet-verhalen vaak tegen. Onderstaand illustreert prachtig hoe je meer invloed krijgt op je energievreters.

Het hoofd van mijn coachee loopt helemaal om. Ze heeft zelf een overvolle agenda en haar partner heeft het de laatste tijd zo druk op zijn werk dat hij alleen nog maar lijkt te werken.. Met haar eigen carrière in de lift en alle andere rollen die zie vervult heeft ze het zelf ook al druk genoeg. Gelukkig hebben ze het thuis normaal gesproken wel goed verdeeld. Alleen… nu even niet. Voor haar gevoel loopt de hele boel in de soep: de kinderen zijn veel te vaak alleen, het huis is een zootje, er blijft kortom van alles liggen wat wel belangrijk is. Dat vreet energie, ze slaapt er slecht van en overdag heeft ze het gevoel geen enkele taak goed te doen. Wat gebeurt hier en hoe kan ze hier anders mee omgaan?

Cirkel van Betrokkenheid

Ze is heel betrokken bij haar partner en ook bij zijn werk. Zijn werk ligt echter haar in de buitenste cirkel, de Cirkel van Betrokkenheid. De vraag is of ze daar ook invloed op uit kan oefenen, dus of het ook in de binnenste cirkel, de Cirkel van Invloed ligt. Natuurlijk kan ze naar de baas van haar partner rijden en hem eens flink de waarheid vertellen. Maar of het daar beter van wordt…

Ze is er tijdens het gesprek al snel achter: ze heeft geen invloed op het werk van haar partner en daarmee blijft zijn werk in haar Cirkel van Betrokkenheid, maar buiten haar Cirkel van Invloed. Daar kan ze zich heel druk om maken, maar dat heeft geen zin. Dat deel zal ze los moeten laten en dat is niet altijd gemakkelijk, want het zit al jaren in haar systeem.

Cirkel van Invloed

Gelukkig blijken er ook dingen te zijn waar ze wel invloed op heeft. De kinderen en het huishouden bijvoorbeeld. Die vallen in haar binnenste cirkel: de Cirkel van Invloed en daarmee kan ze dus aan de slag! Ze pakt het voortvarend aan, in de volgende sessie vertelt ze dat ze op zoek is gegaan naar een hulp in de huishouding en ze heeft de oppas gevraagd of ze de komende tijd wat vaker wil komen. De oppas is geregeld en van de week heeft ze een afspraak met een hulp in de huishouding die haar via via is aangeraden.  Er is een last van haar schouders en ze slaapt weer een stuk beter. Weg energievreter en dat terwijl haar man het niet minder druk heeft en zijzelf ook niet. Toch is er wezenlijks iets veranderd in de situatie.

Invloed op je energievreters

We hebben allemaal wel eens zo’n energievreter. Wat is die van jou? Bedenk eens:

·      Hoort dit in mijn Cirkel van Betrokkenheid of in mijn Cirkel van Invloed?

·      Als het in je Cirkel van Betrokkenheid hoort: laat het los (al kan dat nog hartstikke lastig zijn);

·      Hoort het in je Cirkel van invloed: wat kan een eerste stap zijn om er iets aan te doen? Bedenk dat en zet die eerste stap!

Steeds meer invloed

Door je bewust te worden van de Cirkel van betrokkenheid en de Cirkel van invloed én door zelf stappen te zetten als het in je Cirkel van invloed valt, wordt die Cirkel van invloed vanzelf steeds groter. En naar verhouding die lastige Cirkel van betrokkenheid (waar je dus geen invloed op hebt) steeds kleiner. Probeer het maar eens uit. Dat geeft kracht!

En vind je het lastig om je energievreters te ontdekken, of om ermee aan de slag te gaan? Met deze en andere vragen help ik je ook graag verder in mijn praktijk. Je bent van harte welkom!

Gepubliceerd op: donderdag januari 27, 2022