Tijdens mijn hardlooprondje van vanochtend waren mijn gedachten bij mijn opleidingsdag van gisteren waar we onder meer bezig waren met de termen WIL en VERLANGEN. Deze thema’s gaven mij nieuwe inzichten en ik deel ze graag. En om de theorie wat af te wisselen en je daadwerkelijk te laten voelen wat het verschil is, geef ik er een paar mooie oefeningen erbij.

WIL

Vaak weten we wel wat we willen. Zo wil ik bijvoorbeeld een succesvolle praktijk opbouwen, een ander wil een hogere positie, meer geld, een partner etcetera. Maar wat is dat eigenlijk: Wil? De rationele Wil zit in het denken en is richtinggevend, gericht op iets buiten jezelf. We varen regelmatig op onze wil en kunnen zeker niet zonder. De wil zet aan tot actie en zorgt ervoor dat we stappen zetten in een bepaalde richting en ons doel bereiken

Gaat het bij jou puur en alleen om willen? Dat vergt kracht! Je drijft op wilskracht, op vastbeslotenheid, op doorzettingsvermogen en discipline die je jezelf oplegt of die je van buitenaf krijgt opgelegd. Is er echter alleen maar wil en wilskracht en geen enkele bezieling? Dan raak je psychisch leeg en uitgeput. Het kost je zoveel energie waar je niets voor terugkrijgt.

Stel jezelf eens de vraag: wat wil ik? Schrijf de antwoorden die in je opkomen op en ervaar of ze inderdaad van jou zijn of dat het voelt als iets wat je opgelegd hebt gekregen (door een ander of jezelf)

VERLANGEN

Verlangen is eigenlijk ook een wil, namelijk de wil van het hart, van het gevoel en in zeer sterke mate de wil van de ziel; bezieling. Verlangen is eveneens richtinggevend: het is je motivatie van binnenuit gericht op iets wat je mist.

Als je geen aandacht meer geeft aan je verlangen zal het gedoofd worden, maar nooit helemaal: het blijft aanwezig, diep in je en de onrust blijf je ervaren. Vervul je het verlangen niet, maar blijf je er wel aandacht aan geven? Dan ga je smachten. Er is moed voor nodig om met je diepste verlangen aan de slag te gaan, juist omdat het gemis dat je ervaart vaak samenhangt met pijn, angst of weerstand. Als je je verbindt met datgene wat je hart je ingeeft, dan zet je grote stappen naar innerlijke rust en vrijheid.

“Get out of your head and get into your heart.
Think less, feel more.

Osho

Spreek de volgende zin eens uit ( op de puntjes benoem je je verlangen) en voel wat er met je gebeurt. Dat mag tegen de spiegel zijn, tegen jezelf, in het luchtledige, tegen iemand waar je het graag tegen zou willen zeggen, kortom: kies waar jij je het comfortabelste bij voelt! Schrijf je verlangens op en ook het gevoel dat je ervaart bij het uitspreken ervan.

Ik verlang… ,of ik het nu krijg of niet!

WIL en VERLANGEN in verbinding

Wanneer wil en verlangen zich verbinden en samenwerken, dan voelt het anders. Dan ervaar je flow en een vitale energie. Dan geef je energie en ontvang je het ook weer terug. Dan ontstaat, zoals dat zo mooi heet: bezieling. Dan voelt werken niet meer als werken, dan voelt het alsof het vanzelf gaat. Hoe mooi is het als dat gebeurt.

Schrijf eens voor jezelf op wanneer je deze bezieling ervaart of ervaren hebt. Wat doe je dan (niet), waar ben je en met wie? Wat voel je, denk je, ervaar je? En hoe zou je dat ook in andere aspecten van je leven kunnen inbrengen?

Heb je het gevoel dat je daarbij nog wel wat hulp kunt gebruiken? Wil je weten waarom het zo lastig is om met je verlangen aan de slag te gaan? Zou je wel willen weten wat je diepste verlangen is en hoe je daar mee kunt werken? Ben je benieuwd hoe je tegengas kunt geven aan pure wilskracht? Wees welkom in mijn praktijk! Ik help je op weg en loop graag een stuk met je mee op het unieke pad van jouw leven.

Gepubliceerd op: donderdag januari 27, 2022